top of page

Weerhoud jezelf niet langer - spreek!


In mijn eerste blog deel ik graag het persoonlijke verhaal over hoe ik - uiteindelijk - met veel plezier in het Engels kon trainen en coachen. Aan het einde van dit verhaal deel ik 12 tips die je kunnen helpen om als mens en als professional de stap te zetten om jezelf niet langer te weerhouden. Voel je schroom om te spreken? Ook jij kan sprekend - zelfs in een andere taal - betekenisvol bijdragen vanuit jouw vakgebied.


Thuisgevoel

Sinds mijn 18e woonde en studeerde ik in Groningen. Een prachtstad waar ik nog steeds -met veel plezier- werk. Tijdens mijn studiejaren aan de Rijksuniversiteit, liep ik over het Academieplein, wandelde ik tussen het Academiegebouw en andere faculteitsgebouwen in het mooie Groningse centrum. Waarom ik me daar thuis voelde? Geen idee. Een gevoel. Nadat ik de hbo-opleiding Docent Theater en een trainersopleiding afrondde, ben ik gestart als zzp’er in Groningen. Ik geef daar al jaren coaching, presentatietraining, theaterworkshops en ik zing jazz en blues.


Een uitgesproken wens

7 jaar geleden sprak ik uit aan een goede vriendin dat ik graag zou willen werken voor de Rijksuniversiteit Groningen.

Als coach, als dagvoorzitter, misschien ook als presentatietrainer, dacht ik toen. Ik werd via haar met iemand binnen de universiteit in contact gebracht. Door mijn jaren ervaring als praktische presentatietrainer, werd ik gelijk gevraagd of ik presentatietraining en presentatiecoaching kon geven NWO / EU subsidieaanvragers binnen de universiteit. Wat een kans!


Challenge

Deze subsidieaanvragers, zoals Veni, Vidi en Vici en ERC kandidaten zijn ervaren wetenschappers die uitdagend, innovatief onderzoek doen. De voertaal in die presentatietrainingen is Engels. Dus ik observeerde zo’n groepstraining van een collega presentatietrainer.

Tijdens die training gebeurden er 2 dingen tegelijk.


1) Ik dacht: “Wetenschappers: wat een fantastische en fascinerende groep om mee te werken!”

Ik kreeg gelijk allemaal praktische ideeën en inspiratie om bij te dragen aan een volgende trainingsdag.


2) Tegelijkertijd voelde ik me fysiek misselijk van angst en onzekerheid over het Engels.


In het Nederlands trainen was uiteraard geen probleem. Ik gaf al jaren theaterles, coaching en groepstraining. Ik paste mijn eigen presentatiemethode Sprankelend Spreken dagelijks toe. Maar in het Engels…mijn innerlijke criticus keek me hoofdschuddend aan.

Ik had toen kunnen weglopen. Makkelijk.


In vertrouwen

Ik koos ervoor om mijn twijfel te bespreken met een trainer binnen de universiteit. Dit gesprek herinner ik me als de dag van gisteren.

Ze zei: “Eva, I see the curtains are closing a bit, when you switch to English. But let me tell you three things:


1. “You radiate safety.

You are very experienced in creating a safe space for others to learn in a practical way. This is what we all -yes, even scientists- need.”


2. “You can and you will improve your English.

I will share with you ways to do that. And even have fun while getting better at it every day.”


3. “Don’t you know, broken English is the language of science?”


Kantelpunt

Door haar, durfde ik het aan om student te zijn, terwijl ik ook de trainer was.

En, ik geef nu zo graag coaching en training in het Engels! Ik leer nog steeds, en ik vraag soms gewoon om hulp.

Sterker nog, ik vertel mijn (vaak internationale) Honours Studenten van de universiteit dit verhaal, als ik mezelf introduceer.

Na mijn verhaal over “Broken English is the language of science”, zie ik sommige Honours Studenten voorzichtig glimlachen, en hun opgetrokken schouders voorzichtig ontspannen. Het is een kunst om jezelf niet te laten weerhouden door jezelf.


Misschien helpen deze 12 tips jou ook:


1. Deel wat je wenst met iemand die je vertrouwt

2. Pak een kans, als die aangeboden wordt

3. Sta open om te leren

4. Ga proefdraaien & observeren

5. Reflecteer op wat je voelt en denkt, ook al is het soms tegenstrijdig en doodeng

6. Bespreek je twijfel met iemand die je vertrouwt

7. Wees moedig en volg je verlangen

8. Besef dat je kwaliteiten hebt, die voor jou vanzelfsprekend zijn, maar voor een ander niet

9. Leer elke dag / week / maand een beetje

10. Besef je dat iedereen student is op een bepaald gebied, ook al lijkt iemand perfect / superslim / onaantastbaar

11. Durf al te doen, ook al is je kennis nog niet optimaal

12. Geniet van wat je leert, en geef de lessen door


Het is zover

Vandaag is de dag dat mijn website online is - in het Engels.


“You may never know what results come of your actions, but if you do nothing, there will be no results”.

-Mahatma Gandhi-
43 weergaven

Comments


bottom of page